Een opmerkelijk pleidooi: de bitcoin zou de Griekse economie een oppepper kunnen geven. Over inflatie van de digitale munt hoeven we ons geen zorgen te maken.

Stel, de Europese Centrale Bank heeft het definitief gehad met Griekenland en draait de geldkraan dicht. Staatsbankroet, Griekenland uit de euro? Zo ver hoeft het niet te komen, betoogt columnist Wolfgang Münchau, oprichter van Financial Times Deutschland, op Spiegel.de. De Griekse regering moet gewoon bitcoin als parallel betaalmiddel invoeren.

Perfect betaalmiddel

In het verleden hebben regeringen wel vaker extra geld geschapen door een extra betaalmiddel in het leven te roepen. Geld heeft in de klassieke economie namelijk drie functies: als betaalmiddel, als munteenheid en als waardeopslag (onder een matras of op een bankrekening).

Volgens Münchau kun je die functies prima scheiden. “Bitcoin is een goed betaalmiddel, maar niet echt een munteenheid en een uiterst riskante belegging”, schrijft hij. “Voor parallelle valuta is deze combinatie bijna perfect.”

Geen vrees voor geldpers

En daarbij heeft bitcoin nóg een voordeel: hij is van zichzelf deflationair. Bitcoin kan alleen maar meer waard worden. Volgens het algoritme waarmee nieuwe virtuele bitcoins worden aangemaakt, is er een maximumaantal bitcoins: 21 miljoen. En in de praktijk zullen dat er uiteindelijk minder zijn, omdat bitcoin-bezitters die hun gegevens niet goed hebben beschermd, bitcoins kwijtraken. “Die zijn dan uit het systeem verdwenen”, schrijft Münchau.

Anders dan de vodjes waar regeringen in nood normaal mee komen aanzetten, hoef je bij bitcoin niet bang te zijn dat de Syriza-ministers zo maar de geldpers aanzetten. En zo kan bitcoin de gewenste stabiliteit brengen, denkt Münchau. "De bedoeling van een parallelle munt is immers niet om de hoofdmunt op den duur te vervangen, maar om hem op korte termijn te ondersteunen."

Dat bitcoin de euro helemaal kan vervangen, mocht die ploffen, gaat Münchau wat te ver. Toch zijn virtuele munten volgens hem het betaalmiddel van de toekomst.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl